Yra daugybė japoniškų peilių tipų, kurių kiekvienas turi tam tikrą paskirtį ir dizainą. Aptarsime keletą iš labiausiai paplitusių tipų:

  • Bunka: tai universalus peilis, savo forma ir funkcijomis panašus į vakarietiško šefo peilį. Jis skirtas pjaustyti, smulkinti ir pjaustyti gręžinėliais įvairius ingredientus, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir vaisius.
  • Deba: sunkus, storais ašmenimis peilis, dažniausiai naudojamas žuviai ir mėsai pjaustyti. Paprastai jis naudojamas filė ir mėsos pjaustymui, taip pat žinomas kaip „Deba-bocho”.
  • Gyuto: universalus šefo peilis, savo forma ir funkcijomis panašus į vakarietišką šefo peilį. Jis dažniausiai naudojamas pjaustyti, smulkinti ir pjaustyti gręžinėliais.
  • Honesuki: peilis, naudojamas paukštienai (ar mėsai) smulkinti, tai sunkus ir stiprus peilis sąnariams ir kaulams atskirti, taip pat žinomas kaip „Honesuki-bocho”.
  • Yanagiba: ilgas ir siauras peilis, naudojamas žalios žuvies pjaustymui, paprastai naudojamas sušiams ir sašimiams. Jis taip pat žinomas kaip „Yanagiba-bocho”.
  • Takohiki yra peilis, panašus į Yanagiba, naudojamas žalios žuvies pjaustymui, paprastai naudojamas sušiams ir sašimiams, tačiau jis turi kvadratinį antgalį ir storesnius ašmenis.
  • Kiritsuke: universalus peilis, savo forma ir funkcija panašus į Gyuto, bet turi ilgesnį ir plokštesnį galiuką. Paprastai jis naudojamas pjaustyti, smulkinti ir pjaustyti gręžinėliais, tačiau jis taip pat naudojamas žuvies paruošimui ir pjaustymui.
  • Nakiri: Peilis, specialiai sukurtas daržovėms pjaustyti. Jis turi tiesią briauną ir kvadratinį galiuką ir dažniausiai naudojamas daržovėms pjaustyti, smulkinti ir pjaustyti kubeliais.
  • Usuba savo forma ir funkcijomis panašus į Nakiri, tačiau jo ašmenys yra plonesni ir paprastai jį sunkiau naudoti bei pagaląsti.
  • Mažas virtuvinis peilis (angl. Petty): peilis, kurį dažniausiai naudoja profesionalūs virėjai, namų virėjai ir kulinarijos studentai kaip antrinį arba atsarginį peilį. Tai universalus pasirinkimas virtuvėje, nes yra pakankamai mažas, kad būtų galima lengvai manevruoti ir gali būti naudojamas įvairioms pjaustymo užduotims atlikti.
  • Santoku: universalus peilis, savo forma ir funkcijomis panašus į vakarietišką šefo peilį. Jis dažniausiai naudojamas daržovėms, vaisiams ir mėsai pjaustyti, smulkinti ir pjaustyti gręžinėliais.
  • Sujihiki: Peilis, savo forma ir funkcijomis panašus į vakarietišką drožybos peilį ir pjaustyklę. Jis naudojamas mėsos, žuvies ir paukštienos pjaustymui, smulkinimui ir filetavimui.

Kiekvienas peilio tipas yra skirtas konkrečioms užduotims atlikti ir yra pagamintas iš skirtingų rūšių plieno, ir su skirtingomis rankenos medžiagomis.

BUNKA

Bunka peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, panašus į vakarietišką šefo peilį. Tai universalus peilis, kurį galima naudoti atliekant įvairias užduotis virtuvėje, pavyzdžiui, smulkinant, pjaustant ir pjaustant gręžinėliais. Bunka peiliai paprastai turi lenktą geležtę ir smailą galiuką, todėl jie puikiai tinka tokioms užduotims kaip žolelių ir česnako smulkinimas, daržovių ir mėsos pjaustymas. Jie taip pat dažnai naudojami žuviai pjaustyti. Žodis „bunka“ japonų kalboje reiškia „kultūra“ arba „civilizacija“, peilio dizainas yra vakarietiško ir japoniško peilių gamybos sintezė, pasitelkiant geriausius elementus iš abiejų pasaulių. Paprastai jie yra pagaminti iš aukštos kokybės plieno ir yra pagaląsti iki labai plono ašmens.

DEBA

Deba peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, naudojamas žuvims ir paukštienai pjauti. Pavadinimas „deba“ reiškia „taškas“ ir reiškia smailų peilio galiuką, kuris naudojamas tiksliai pjauti. Paprastai jis yra 150–240 mm ilgio, su stora ir sunkia geležte, leidžiančia atlikti sunkias užduotis, tokias kaip žuvies filetavimas, žuvies kaulų pjaustymas ir paukštienos skaidymas.

Deba peilis turi vieną nuožulnų kraštą, kuris pagaląstas smailesniu kampu nei dvigubų ašmenų peiliai. Ši konstrukcija leidžia turėti aštrų ir tikslų ašmenų briauną, kuri gali lengvai atskirti mėsą nuo kaulų. Ašmenų storis taip pat leidžia pjauti kaulus ir žuvies galvas nebijant pažeisti geležtę.

Deba peilius paprastai naudoja profesionalūs žuvies pardavėjai ir sušių virėjai, tačiau tai taip pat puikus įrankis namų šefams, kurie dažnai ruošia žuvį ir paukštieną. Jis dažniausiai naudojamas Japonijoje ir kitose Azijos dalyse.

Naudojant deba peilį, svarbu naudoti tinkamus pjovimo būdus ir, kad ašmenys būtų aštrūs, tam, kad būtų užtikrintas saugumas ir tikslumas. Peilio rankena paprastai yra pagaminta iš medžio, plastiko arba kompozicinių medžiagų ir formuojama taip, kad patogiai gultų vartotojo rankoje. Deba peilis japonų kalba taip pat vadinamas „Deba-bocho” ir yra vienas iš būtiniausių peilių japonų virtuvėje.

GYUTO

Gyuto peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, panašus į vakarietišką šefo peilį. Pavadinimas „Gyuto“ yra kilęs iš japoniško žodžio „jautienos kardas“, o peilis pirmiausia naudojamas mėsos pjaustymui ir smulkinimui, tačiau jis taip pat gali būti naudojamas atliekant bet kokius darbus virtuvėje, pavyzdžiui, smulkinant, pjaustant vaisius, daržoves ir žuvį pjaustant kubeliais. Gyuto peiliai paprastai turi lenktus ašmenis, kurie siaurėja iki aštraus taško, todėl jie puikiai tinka tokioms užduotims kaip žolelių malimas, daržovių ir mėsos pjaustymas ir smulkinimas. Jie taip pat dažnai naudojami žuvies pjaustymui ir filetavimui. Paprastai jie yra pagaminti iš aukštos kokybės plieno, iš kurių dažniausiai yra VG-10, ir yra pagaląsti iki labai plonų ašmenų. Juos dažniausiai naudoja profesionalūs virėjai ir namų virėjai, ieškantys didelio našumo peilio.

HONESUKI

Honesuki peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, naudojamas paukštienai ir/ar kitai mėsai apdoroti. Tai smailus, ypač patvarus peilis, kurio ilgis paprastai yra 120–180 mm, o ašmenys yra stori, trikampio formos galiukas, skirtas tiksliai pjauti mėsa ir nuimti nuo kaulų.

Honesuki peilis yra viena-ašmenis peilis, o tai reiškia, kad tik viena ašmenų pusė yra pagaląsta, todėl jis idealiai tinka pjaustyti kaulus ar kietą mėsą. Smailus peilio galas ypač patogus atskiriant mėsą nuo kaulų, atliekant tikslius pjūvius.

Jį dažniausiai naudoja profesionalūs virėjai ir namų virėjai Japonijoje, be to, tai būtina paukštienos, medžiojamųjų paukščių ir kitos mėsos skaldymo priemonė. Honesuki peiliai taip pat naudojami kitoms užduotims, pavyzdžiui, mėsos, žuvies ir daržovių pjaustymui.

Honesuki peiliai dažniausiai gaminami iš aukštos kokybės plieno ir yra pagaląsti iki labai plonų ašmenų. Peilio rankena paprastai yra pagaminta iš medžio, plastiko arba kompozicinių medžiagų ir formuojama taip, kad patogiai tilptų vartotojo rankoje. Honesuki peilis japonų kalba taip pat vadinamas „Honesuki-bocho“ ir yra vienas iš būtiniausių peilių japonų virtuvėje.

KIRITSUKE

Kiritsuke peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, japoniškai žinomas kaip „kiritsuke-bocho“. Žodis „kiritsuke“ reiškia peilio stilių. Peilis yra hibridinis peilis, kuris yra tradicinio japoniško usuba ir vakarietiško šefo peilio kryžminis kūrinys. Jis turi ilgą, tiesią briauną kaip virėjo peilis, bet taip pat turi kvadratinį antgalį, kaip pavyzdžiui, usuba, kuris leidžia lengvai pjaustyti ir smulkinti. Ašmenys paprastai yra ilgesni nei Usuba peilio ir trumpesni nei Gyuto peiliai, paprastai 210–240 mm. Tai universalus peilis, kurį galima naudoti atliekant įvairias užduotis virtuvėje, pavyzdžiui, pjaustant, smulkinant ir pjaustant gręžinėliais daržoves, vaisius ir mėsą. Jis taip pat dažnai naudojamas žuvies paruošimui ir pjaustymui. Kiritsuke peiliai paprastai yra pagaminti iš aukštos kokybės plieno ir yra pagaląsti iki labai plonų ašmenų. Paprastai juos naudoja profesionalūs virėjai ir namų virėjai, kurie ieško universalaus peilio, galinčio atlikti įvairias užduotis. Verta paminėti, kad Japonijoje „Kiritsuke“ peilius tradiciškai naudoja tik vyriausieji virėjai, nes manoma, kad juos sunku naudoti ir pagaląsti, o jais naudotis paprastai mokomi tik aukštos kvalifikacijos virėjai.

NAKIRI

Nakiri peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, japoniškai žinomas kaip „nakiri-bocho”. Pavadinimas „nakiri” reiškia „daržovių peilis”. Tai tradicinis japoniškas peilis, specialiai sukurtas daržovėms pjaustyti. Peilis turi tiesią briauną, leidžiančią tiksliai pjauti, ir kvadratinį galą, kuris leidžia lengvai pjaustyti daržoves. Ašmenys paprastai yra ploni, o peilis turi plokščią briauną, kuri eina tiesiai į galiuką, paprastai yra 150–180 mm ilgio. Tai universalus peilis, kurį galima naudoti atliekant įvairias užduotis virtuvėje, pavyzdžiui, pjaustant, smulkinant ir pjaustant gręžinėliais daržoves, vaisius ir mėsą. Jis taip pat dažnai naudojamas žuvies paruošimui ir pjaustymui. Nakiri peiliai paprastai yra pagaminti iš aukštos kokybės plieno ir yra pagaląsti iki labai plonų ašmenų. Juos dažniausiai naudoja profesionalūs virėjai ir namų virėjai, ieškantys peilio, galinčio atlikti įvairias užduotis, ypač daržovių ruošimui. Verta paminėti, kad „Nakiri“ peiliai savo forma ir funkcijomis yra panašūs į „Usuba“ peilius, tačiau turi šiek tiek storesnius ašmenis ir paprastai juos lengviau naudoti bei galąsti nei „Usuba“ peilius.

PETTY (UTILITY)

Smulkus, mažas virtuvės peilis, yra mažas, universalus virtuvės peilis, naudojamas įvairioms užduotims atlikti. Paprastai jis yra 120–150 mm ilgio ir turi siaurus, smailius ašmenis, kurie yra naudingi atliekant tikslias pjovimo ir kirtimo užduotis. Tai universalus peilis, kurį galima naudoti vaisiams ir daržovėms lupti, pjaustyti ir smulkinti, taip pat smulkiems pjaustymo darbams, tokiems kaip žolelių malimas, smulkių vaisių ir daržovių pjaustymas, smulkių mėsos gabalėlių pjaustymas. Smulkiuosius peilius dažniausiai naudoja profesionalūs virėjai, namų virėjai ir kulinarijos studentai kaip antrinį arba atsarginį peilį. Tai universalus pasirinkimas virtuvėje, nes yra pakankamai mažas, kad būtų galima lengvai manevruoti ir gali būti naudojamas įvairioms užduotims atlikti.

Smulkių peilių dizainas gali būti įvairus, kai kurie turi tiesią briauną, kiti turi lenktus ašmenis, o kai kurie yra pagaminti iš skirtingų rūšių plieno. Rankena gali būti pagaminta iš įvairių medžiagų, tokių kaip mediena, plastikas ar kompozicinės medžiagos.
Tai puikus priedas prie bet kurios virtuvės, taip pat gali būti naudojamas lauko veiklai, pavyzdžiui, stovyklavimui, medžioklei ar žvejybai. Japonijoje smulkus peilis vadinamas „Petty-bocho” ir jį plačiai naudoja namų virėjai ir profesionalai. Tai būtinas peilis gerai sukomplektuotam peilių rinkiniui.

SANTOKU

Santoku peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, japonų kalba žinomas kaip „santoku-bocho”. Pavadinimas „santoku“ reiškia „trys dorybės“ arba „tris panaudojimo būdai“ ir nurodo peilio gebėjimą atlikti tris skirtingas užduotis: pjaustymą, smulkinimą ir pjaustymą gręžinėliais.
Tai universalus peilis, kurį galima naudoti atliekant įvairias užduotis virtuvėje, pavyzdžiui, pjaustant, smulkinant ir pjaustant gręžinėliais daržoves, vaisius ir mėsą. Peilio ašmenys yra trumpi, tačiau platūs, paprastai 130–180 mm ilgio, tiesia briauna, susiaurėjančia iki aštraus taško. Kraštas paprastai yra nuožulnus iš abiejų pusių, todėl juo lengva pjaustyti ir smulkinti.

Santoku peiliai paprastai yra pagaminti iš aukštos kokybės plieno ir yra pagaląsti iki labai plonų ašmenų. Juos dažniausiai naudoja profesionalūs virėjai ir namų virėjai, ieškantys universalaus peilio, galinčio atlikti bet kokias užduotis virtuvėje. Verta paminėti, kad Santoku peiliai savo forma ir funkcijomis yra panašūs į vakarietiškus šefo peilius ir dažnai naudojami kaip virėjo peilio alternatyva.

SUJIHIKI

Sujihiki peilis yra japoniško virtuvės peilio tipas, japoniškai žinomas kaip „sujihiki-bocho”. Pavadinimas „sujihiki“ reiškia „pjaustyti mėsą“ ir nurodo peilio gebėjimą susidoroti su pjaustymo užduotimis, ypač pjaustant žalią žuvį, mėsą ir paukštieną.
Tai yra dvi-ašmenis peilis su plonais, ilgais ir siaurais ašmenimis, paprastai 240–300 mm ilgio, idealiai tinkantis pjaustyti, drožti ir filetuoti. Ilgi ir siauri sujihiki peilio ašmenys leidžia tiksliai ir sklandžiai pjaustyti ir puikiai tinka pjaustyti gležną mėsą ir žuvį, pavyzdžiui, sashimi ar carpaccio.
Tai universalus peilis, kurį galima naudoti atliekant įvairias užduotis virtuvėje. Sujihiki peiliai paprastai yra pagaminti iš aukštos kokybės plieno ir yra pagaląsti iki labai plono krašto. Juos dažniausiai naudoja profesionalūs virėjai ir namų virėjai, ieškantys universalaus peilio, galinčio atlikti įvairias užduotis, ypač mėsos ir žuvies pjaustymui.